Vaccinul Hexavalent se găseşte din nou

Ministerul Sănătăţii a anunţat astăzi printr-un comunicat de presă ca peste 245 de mii de doze de vaccin hexavalent au fost trimise deja către cabinetele medicilor de familie şi către direcţiile judeţene de sănătate. Tot ministerul spune că cele 245.498 de doze de vaccin hexavalent acoperă necesarul actual deci se poate considera „criza” de vaccinuri încheiată.

Ceea ce nu precizează comunicatul şi era important de ştiut, zic eu, este dacă s-a livrat Hexacima celor de la Sanofi Pasteur sau Infanrix-ul celor de la Glaxo Smith Kline. Sofia a făcut „prima doză” cu Hexacima şi nu mi-a răspuns nimeni dacă există cea mai mică problemă să facă a doua doză de hexa cu Infanrix. Bănuiesc doar că ar trebui continuat tot cu Hexacima mai ales că nu au existat reacţii adverse. Şi tot aşa, bănuiesc că despre Hexacima este vorba în comunicatul Ministerului întrucât nu am găsit pe nicăieri pe site-ul lor cum că s-ar fi încheiat contractul cu Sanofi deşi sunt discuţii cu GSK (vezi întâlnirile din 28 martie şi 19 iunie). Rămâne să vedem la cabinet sau poate vor reveni cu detalii.

„Facem precizarea că tranșa actuală, de 245.498 de doze, este livrată înainte de termenul contractual stabilit în contractul de achiziție, respectiv lunile iulie și octombrie 2017.

De asemenea, subliniem faptul că Ministerul Sănătății a demarat toate procedurile de achiziție a vaccinului hexavalent pentru următorii patru anii (2018-2022), măsură care va preveni eventualele discontinuități de aprovizionare cu acest tip de vaccin.

Pe această cale, reamintim faptul că Ministerul Sănătății a încheiat, în acest an, un contract pentru furnizarea unei cantități de 630.000 doze vaccin hexavalent. Prima tranșă, de 120.000 de doze și parțial a două tranșă de 44.229 de doze, au fost repartizate în țară în lunile aprilie și mai. După repartizarea dozelor curente, conform contractului de achiziție, urmează ca România să primească o nouă tranșă de vaccin hexavalent.

Prin urmare, avem toate motivele pentru a reasigura părinții, copii, medicii de familie și opinia publică că Ministerul Sănătății a luat decizii corecte, rapide și eficiente pentru a rezolva situația vaccinurilor.” (din Comunicatul De Presă al Ministerului Sănătăţii)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here