Numai copiii inteligenţi răcesc vara

„Numai copiii inteligenţi răcesc vara” îmi spunea bunica mea şi străbunica Sofiei când eram eu mic de tot dar întotdeauna am zis că are ea un umor aparte. 🙂 Fiindcă mai răceam şi eu iarna ca tot omul dar abia vara reuşeam de cele mai multe ori să produc pachetul complet: îmi curgea nasul, aveam febră, nu aveam poftă de mâncare, eram deshidratat şi tot aşa. Mi-am adus aminte de toate acestea în weekend când Sofia a prezentat primele semne de răceală şi mi-am pus întrebarea invitabil dacă nu cumva, aşa ceva se moşteneşte. Şi nu, nu vine ereditar !?! 🙂

De ce răcesc cei mici vara ?

Tot vorbind cu doctorii am primit aceleaşi răspunsuri deci este clar că au dreptate şi ştiu ei ceva. Dacă ar fi să fac un top, igiena precară şi contactul cu alte persoane răcite conduc detaşat in lista cauzelor. Şi tocmai acestea sunt cumva greu de controlat la copii mai ales la cei un pic mai activi, cum este Sofia. Nu imposibil, bineînţeles.

La toate acestea se mai adaugă şi o cauză cumva specifică ce ţine de mecanismul uimitor al corpului uman de a se autoregla în funcţie de diferenţele de temperatură de dinafara lui astfel încât să ţină totul undeva între un 36.1 şi 37.2 grade. Am spus specifică fiindcă vara, când totul în corp este dilatat pentru a face faţă căldurii excesive şi intri sau îl aduci pe cel mic într-o încăpere rece, brusc, organismul va activa protecţia, vasele de sânge se vor contracta, fluxul sangvin se va reduce şi el inclusiv la nivelul nasului şi gâtului, această breşă favorizând dezvoltarea bacteriilor şi a germenilor. Dacă mai adăugăm şi faptul că răcirea cu ajutorul AC-ului usucă aerul ceea ce determină uscarea mucoaselor de la nivelul urechilor, gâtului, nasului, avem tabloul complet.

Cum se tratează răcelile de vară la copii ?

Cu supă de pui din comerţ deoarece conţine atât de mult antibiotic încât trece şi mama răcelii. 🙂 Glumeam, bineînţeles !?! Dacă apar „complicaţii”, febră, diaree sau mai ştiu eu ce cu siguranţă doar un doctor poate decide cum şi ce trebuie făcut. În cazul nostru a fost vorba de o răceală simplă. Am rezolvat-o cu multă hidratare, multe sucuri de fructe bogate în vitamina C, supe şi odihnă. Mucuţii şi-au găsit naşul în Batista Bebeluşului. Este a doua oara când trecem peste un astfel de episod fără nici un medicament.

Numai copiii inteligenţi răcesc vara

Cât durează o răceală de vară la copii ?

Sofia a avut primele semne sâmbătă. Astăzi este joi şi deja nu mai are nasul înfundat şi nici nu mai lacrimează şi s-a reglat şi cu somnul. Doamna doctor ne-a spus că este cele câteva zile reprezintă perioada minimă pentru un copil de un an şi cinci luni. În mod curent durează un pic mai mult.

Putem preveni răcelile celor mici ?

În principiu nu şi acest lucru este confirmat şi de către specialişti, mai ales dacă vorbim de copii activi şi de lumea aceasta nebună în care trăim. Bineînţeles că ajută enorm crearea unei conduite celui mic din a se spăla pe mâini sau o atenţie sporită pentru trecerea treptată către spaţii şi încăperi răcite dar chiar şi aşa se poate întâmpla. Mult mai importantă ar fi stimularea sistemului imunitar, o dietă echilibrată fiind alegerea cea mai sigură şi cea mai sănătoasă în acest caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here