noul coronavirus cum ne protejam

Ce este Coronavirus (COVID-19)?

La sfârșitul anului 2019, un nou tip de virus a început să-i îmbolnăvească pe oameni cu simptome asemănătoare gripei. Boala se numește noul coronavirus sau pe scurt COVID-19. Primele cazuri au fost diagnosticate la persoane care au vizitat o piață din China în care vindeau fructe de mare și animale vii. Virusul se răspândește cu ușurință și acum a afectat oamenii din multe țări, ajungând şi în ţara noastră.

Semnele și simptomele COVID-19

Noul Coronavirus, COVID-19 provoacă febră, tuse și probleme de respirație fiind foarte uşor de confundat cu simptomele răceală sau gripă. Virusul poate fi mai grav la unele persoane, în special la persoanele în vârstă sau cei cu boli cronice și poate duce la boli precum pneumonia sau mai grav deces.

Cum se răspândește Coronavirus (COVID-19)?

Experții in virusologie investighează modul în care noul Coronavirus COVID-19 se răspândește. În general, astfel de virusuri precum coronavirusurile se răspândesc prin particule de salivă răspândite în aer atunci când oamenii tusesc sau strănută. De curând s-a descoperit faptul că virusul se poate răspândi de la o persoană la alta și prin contactul cu suprafețe care au fost contaminate de persoane infectate, cum ar fi bancnote şi monede, butoanele de la lift, tastatura de la bancomat, mânerul cărucioarelor de cumpărături etc.

Este noul Coronavirus COVID-19 este periculos pentru copii?

Experții încă descoperă lucruri noi despre COVID-19. Există totuşi puține cazuri de noul coronavirus COVID-19 raportate la copii. Cei mai mulți dintre ei au luat infecția de la un membru al familiei şi se pare că virusul ar provoca o reaţie mai ușoară la copii decât la adulți sau la persoane în vârstă.

Contactează-ţi medicul dacă copilul sau cineva din familia ta prezintă febră, tuse sau alte simptome asemănătoare gripei. Spune-ţi medicului dacă ai avut contact cu o persoană infectată cu COVID-19 sau ai călătorit într-o zonă cel puţin 500 de cazuri infestate cu COVID-19.

Cum este tratat noul Coronavirus (COVID-19)?

Majoritatea persoanelor cu COVID-19, inclusiv copii, nu prezintă simptome grave. De obicei, simptomele se îmbunătățesc cu repaus, antivirale uşoare și multe lichide. Dar este important să țineți copiii cu COVID-19 în carantină la fel ca adulţii, departe de alte persoane care ar putea face complicaţii majore în lupta cu virusul.

Persoanele care au simptome grave, mai exact febră foarte mare şi implicit probleme respiratorii, necesită îngrijire în spital prin conectarea la un aparat respirator cu ventilaţie, fluide administrate intravenos şi alte tratamente antivirale.

De menţionat este faptul că antibioticele nu pot trata virușii şi nici medicamentele pentru gripă nu funcționează, deoarece coronavirusul este diferit de virusul gripal.

Cum ne proteja pe noi şi pe copii noştrii de noul Coronavirus, COVID-19?

Deoarece COVID-19 poate fi contagios înainte ca o persoană să prezinte simptome, evitați adunările mari și locurile ocupate până când focarul este sub control. Încercați să păstraţi cel puțin 2m distanță de persoanele din jurul vostru.

Spălați-vă cât mai bine și cât mai des pe mâini. Ca și în cazul altor viruși, cea mai bună metodă de a ne proteja este spălatul des pe mâini cu apa şi săpun pentru minim 20 de secunde.

Dacă nu aveţi mâinile igienizate, încercați să nu vă atingeți ochii, nasul și gura şi dezinfectaţi suprafețele și obiectele pe care oamenii le ating foarte mult, de la butoanele de la lift, tastatura bancomatului, tastatura POS şi până la ecranul telefonului personal cu substanţe pe bază de clor.

Şi nu în ultimul rând, urmăriţi recomandările şi informaţiile autorităților numai din surse sigure!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here