idei de jocuri de interior pentru copii

Dacă aveţi lipsă de inspiraţie, ce jocuri puteţi folosi cu cei mici în casă, uitându-mă în coşul de jucării al Sofiei, m-am gândit să fac o listă cu cele pe care noi le folosim cu succes în această perioadă.

Păcălici este jocul clasic al copilăriei noastre!

Cum se joacă Păcălici?

Când noi eram mici, existau o multitudine de jocuri care acum sunt re-editate pentru ca cei mici să „guste” un pic din copilăria noastră.

Pentru mămicile sau tăticii care nu au prins anii 80, las mai jos instrucţiunile pentru jocul de cărţi Păcălici.

Se joacă cu 2 până la 6 jucători, pachetul conţine 33 de cărţi cu personaje, câte 2 perechi de fiecare (femeie şi bărbat), în care există o singură carte fără pereche. Aceasta se numeşte Păcălici şi reprezentat de un clovn.

Unul dintre jucători amestecă bine toate cărţile şi împarte câte 4 cărţi tuturor jucătorilor, dar cu faţa în jos. Se începe jocul cu jucătorul din dreapta. Dacă acesta găseşte printre cărţile sale una sau mai multe perechi, le va aşeza pe masă şi va spune fraza „Mai departe„.

Dacă nu are nici o pereche, va „trage” o carte de deasupra pachetului de pe masă. Dacă nici aşa nu va forma o pereche, va spune „Mai departe” şi continuă următorul jucător.

După ce a fost terminat cărţile din pachetul de pe masă, fiecare jucător, pe rând, fără să se uite, trage de la jucătorul din dreapta câte o carte din cele pe care acesta le are în mână, în formă de evantai. Perechile formate cu cărţile trase de la alt jucător se lasă pe masă.

Câştigă primul care îşi depune toate cărţile pe masă. Dacă joacă mai mult de 2 jucători, jocul continuă până când unul dintre ei rămâne cu „Păcăliciul” în mână. Cine pierde are de îndeplinit o „poruncă” … să danseze, să mimeze, să cânte ceva … amuzant, nu?

De unde se poate achizitiona Păcălici?

Noi am cumpărat pachetul de cărţi de la Emag, mai ales că vine prin curier direct acasă evitând astfel deplasarea la magazine sau librării.

Cărămizile creative LEGO

Cred că cele mai durabile jucării sunt cele de la LEGO. Nu cred că mai sunt necesare detalieri despre minunatele cărămizi şi la ce sunt bune acestea… adică imaginaţie, motricitate, dezvoltarea răbdării, vedere în spaţiu, lucrul în echipă etc. Nu le mai zic … :)))

De la ce vârstă putem oferi seturile de construcţii LEGO?

Sofia a descoperit lumea LEGO la vârsta de 1 an şi jumătate, când i-am oferit pentru prima dată setul LEGO Duplo, Parada lui Mickey şi Minnie. A dezvoltat mai apoi o afinitate pentru piesele de construit animale şi înşiruit cifre dar mai ales pentru acestea, LEGO Duplo Primele mele cărămizi, care îi permit copilului să îşi dezvolte creativitatea.

LEGO Duplo caramizi
LEGO Duplo Primele mele cărămizi

NB: Este foarte important să oferim copiilor piesele LEGO conform vârstei lor, pentru a evita orice situaţii neplăcute, cum ar fi ingerarea pieselor prea mici.

Odată cu vârsta şi colecţia noastră de cărămizi s-a dezvoltat şi ea :)) , iar acum avem şi LEGO Disney şi LEGO Classic, pe cele din urmă eu, personal le consider mult mai versatile.

Sofia, la 4 ani foloseşte cu mare succes LEGO Classic Cutie mare de construcție creativă 10698, care este mult mai permisiv, având posibilităţi de construcţii nelimitate! Recunosc faptul că încă sunt atentă când foloseşte piese foarte mici, din motivele explicate, pe scurt, mai sus.

De unde cumpărăm LEGO?

Multe seturi noi le-am luat de la Emag, de fel având preţuri bune, dar am prins şi reduceri, ce-i drept. 🙂 Le puteţi găsi aici şi aici.

Puzzle-uri de orice fel!

Acestea fac timpul să treacă mai uşor şi unde mai pui că la final există acea mutriţă de „uite mami cum am reuşit!” Sofia adoră să facă un puzzle cu Elsa, pe care îl face de zeci de ori deja :)))

Noi avem puzzle cu Frozen II, cu Ana şi Elsa, cu Minnie şi Mickey, cu Enchantimals, etc. Puzzle-urile pot fi cu personajele îndrăgite, educationale gen puzzle cu ţări şi continente, alfabet, cifre sau chiar peisaje.

Chiar dacă nu se respectă vârsta recomandată şi puzzle-ul este pentru o vârstă mai mare , cu siguranţă este un bun proiect de a lucra împreună, ca familie, nu-i aşa?

Newmero este jocul nostru prin care învăţăm cifre de la 1 la 3999

Am descoperit acest „joc” la un târg dedicat părinţilor şi viitorilor părinţi şi m-a fascinat din prima. Recunosc faptul că nu sunt o fană a cifrelor, dar explicaţiile doamnei care importă în România acest material didactic / joc… m-au făcut să caut mai multe despre acest Newmero. Am înţeles foarte repede această metodă şi am zis să o încerc.

Noi avem Newmero Large Pack care conţine 18 cărămizi galbene (2 seturi cu cifre de la 1 la 9), 18 cărămizi verzi cu zecimi (2 seturi de la 10 la 90), 18 cărămizi albastre cu sute (2 seturi de la 100 la 900), 3 cărămizi portocalii (cu numerele 1000, 2000, 3000), un saculeţ şi exemple de activităţi. Deci avem unităţi, zeci, sute şi mii. 🙂

Am început joaca prin identificarea fizică şi grafică a cifrelor unitare, de la 1 la 9, dar şi urmărirea/scrierea cu degetul.

Apoi am luat săculeţul oferit în pachet şi am înventat un joc prin care fiecare dintre noi „extrage” o cărămidă şi o recunoaşte spunând cu voce tare ce cifră este, iar pentru verificare numaram cilindrii care se află în partea de sus a cărămizii. (ex. avem o cărămidă cu cifra 5, ar trebui să numărăm cu voce tare fiecare cilindru, astfel având confirmarea că am spus cifra corect).

Newmero dezvoltă capacitatea copiilor de a întelege cifrele prin aceste minunate „cărămizi”. Ele au mai multe particularităţi, sunt destul de mari pentru a le încăpea în mânuţe, au cifrele încastrate pentru a putea fi urmărite cu degetul, au reprezentare fizică a numărului prin cilindre de numărat, şi jigsaw în dreapta şi stânga pentru jocuri asociate şi ajută la identificarea şi construirea numerelor, numărarea şi sortarea, adunare şi scădere.

De unde achiziţionăm Newmero?

Noi l-am luat direct de la importator, în cadrul unui alt târg, dar l-am găsit disponibil şi pe Emag.

Învăţăm literele şi cifrele cu Rummy şi Scrabble

Cine nu a auzit de ele? Care dintre noi, nu s-a jucat măcar o dată Rummy sau Remi în tren, la mare, la munte, cu părinţii sau prietenii? Cine nu era fericit atunci când „trăgea” acel JOKER care te scotea câştigător sau cel puţin din impas? Ce mai … jocul adolescenţei noastre. Dar da, aici vorbim de copii … ştiu! 😉

Dacă aveţi copii interesaţi de litere sau cifre, la fel ca la jocul de mai sus, puteţi folosi piesele de la jocul Rummy Mediaş sau Scrabble (eventual în limba română) într-un săculeţ şi fiecare membru al familiei să extragă o singură piesă. Odată extrasă piesa, jucătorul trebuie să spună ce literă sau cifră este iar dacă este o literă să spună un cuvânt care începe cu acea literă.

Haios, nu?

Dacă nu aveţi aceste jocuri „de masă” clasice le puteţi achiziţiona de aici şi aici.

Cu siguranţă nu ne oprim aici. Vom scrie aici şi alte jocuri pe măsură ce le achiziţionăm şi le testăm. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here